Vers van de pers: het ‘Oog voor Lekkers’-lied
De leerlingen van basisschool Sancta Maria in Aarschot kregen de primeur: een swingende song om gezonde eetgewoontes aan te moedigen. Daarmee zet Oog voor Lekkers-ambassadeur Gio Kemper meteen de toon voor meer fruit en groenten op ons bord, zowel op school als thuis. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns trapte Oog voor Lekkers 2024-2025 op gang, een schooljaar waarin Vlaanderen en Europa opnieuw samenwerken om de leefomgeving van jongeren gezonder te maken. Vorig jaar verdeelde een recordaantal scholen, ruim 1.400 in Vlaanderen, fruit, groenten en/of melk aan alle leerlingen.
Directrice Saar Henderieckx: “Heerlijk dat onze leerlingen de Oog voor Lekkers-song in première mochten beleven! Heel aanstekelijk ook, ik denk dat het nummer nog vaak te horen zal zijn op onze school. En dat is natuurlijk goed nieuws, want zo kan je kinderen op een speelse manier de smaak van gezonde voeding bijbrengen. Een fijn aanknopingspunt ook om het in de klas over verantwoorde voeding van bij ons te hebben. Oog voor Lekkers is een handig opstapje naar een gezond voedingsbeleid op school, met naast voeding ook thema’s als beweging en mentaal welzijn. De Oog voor Lekkers-videoclip nodigt alvast uit om mee te dansen en je goed te voelen!”
Gio Kemper: “Het was echt leuk om de song te schrijven, ik ben blij dat hij zo goed aanslaat (lacht). Ik vind Oog voor Lekkers dan ook een dankbaar scholenprogramma: alle leerlingen krijgen de kans om te proeven van fruit, groenten en melk. Ik hoop dat de Oog voor Lekkers-song kan bijdragen aan meer gezonde eetgewoontes én meer energie voor iedereen. Dus, dans en zing gerust mee uit volle borst!”
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns gaf in Aarschot de aftrap van Oog voor Lekkers 2024-2025, met als jaarthema ‘landbouweducatie’. Tot en met 31 oktober kunnen scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager) en het buitengewoon lager en secundair onderwijs zich inschrijven voor 20 weken Oog voor Lekkers.
Minister Brouns hoopt het record van vorig schooljaar, toen ruim 1.400 scholen deelnamen, te verbreken. “Steeds meer scholen proeven van het succes van Oog voor Lekkers, dat is leuk om vast te stellen. Een gezond en gevarieerd voedingsbeleid op school helpt de leerlingen dan ook om gezonde keuzes te maken. We willen hen van jongs af aan de smaak van lekkere, lokale voeding bijbrengen. Oog voor Lekkers zet hierop in met seizoensgebonden producten én met speels lesmateriaal rond gezonde eet- en leefgewoontes.”
Oog voor Lekkers past ook perfect binnen de Vlaamse voedselstrategie, Go4Food, die streeft naar een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem. “Wat onze voeding betreft, staan we voor heel wat uitdagingen: gezondheid, klimaat, economie… Ons voedselsysteem moet mee evolueren, alleen zo kunnen we voedselzekerheid, lokale productie en een duurzame toekomst voor elke schakel in de voedingsketen garanderen. Als overheid willen we vooral verbinden om dat te bereiken. Projecten zoals Oog voor Lekkers spelen daarin een rol, onder meer door een voedselomgeving te creëren waarin gezonde en duurzame keuzes de gemakkelijkste keuzes zijn. Ook is het nodig om geïntegreerd te werken, want gezonde voeding is een verhaal van ons allemaal. In die zin werken het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, het Departement Zorg en Departement Onderwijs en Vorming alvast nauw samen.”
Net als vorig schooljaar kunnen scholen opnieuw kiezen voor biologische producten als ze dat willen. Een week na inschrijving kunnen de scholen al van start met het verdelen van de gezonde tussendoortjes.