Overslaan en naar de inhoud gaan

Oog voor Lekkers tekent record op met 1.600 deelnemende scholen in Vlaanderen

Patricia De Clercq

Maar liefst 1.603 scholen in Vlaanderen hebben zich dit schooljaar ingeschreven voor de wekelijkse verdeling van fruit, groenten, melk aan leerlingen. Daarmee breekt het Europees-Vlaamse scholenprogramma Oog voor Lekkers alle records.

“Acht jaar geleden bereikten we 45% van alle Vlaamse basis en buitengewoon secundaire scholen, dit schooljaar bereiken we 60% van deze Vlaamse scholen. Positief, want een gezond voedingsbeleid op school helpt leerlingen om gezonde keuzes te maken”, vertelt Patricia De Clercq, administrateur-generaal van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij dat mee de Vlaamse voedselstrategie uitstippelde voor een beter voedselsysteem.

Voor het 8e schooljaar op rij zet Oog voor Lekkers zijn groeiverhaal verder. Dit initiatief van Europa en Vlaanderen laat leerlingen 20 weken proeven van een gezond en lokaal tussendoortje, al dan niet biologisch: een stuk fruit, hapklare groente of glas melk. Scholen worden voor hun gezonde inspanningen beloond via terugbetaling van die tussendoortjes. 

Patricia De Clercq: “8 jaar geleden namen zo’n 1.200 scholen deel, om vervolgens elk jaar wat verder te groeien. Vandaag tekenen we een absoluut record op met 1.603 deelnemers, van basisonderwijs tot buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs. Oog voor Lekkers helpt zo concreet 6 op de 10 scholen in Vlaanderen om goede eetgewoontes aan te moedigen bij ruim 360.000 kleuters, kinderen en jongeren.”

Volgens De Clercq is het succes van Oog voor Lekkers vooral te verklaren door het toegankelijke en inspirerende concept. “Bijvoorbeeld met gratis lesmateriaal rond gezonde voeding. Scholen die instappen, blijven vrijwel altijd aan boord. Dat bewijst dat Oog voor Lekkers scholen, die toch heel wat taken hebben, echt kan ondersteunen. Belangrijk, want gezonde eetgewoontes begint bij het stimuleren op jonge leeftijd. Daarbij is Oog voor Lekkers een handig opstapje naar een gezond voedingsbeleid op school, met naast voeding ook thema’s als beweging en mentaal welzijn.”