1 juni = Wereldmelkdag!
Overal ter wereld vieren we op 1 juni Wereldmelkdag. Meer dan twintig jaar geleden riep de Verenigde Naties (VN) deze dag in het leven om stil te staan bij het belang van melk als voedingsbron.
Dat een glas melk een gezond tussendoortje is, weten fans van Oog voor Lekkers natuurlijk al langer! Maar wist je ook dat…
- … je restjes zuivel kan verwerken als een pro? Op de site ‘Lekker van bij ons’ leer je lekker én creatief koken met restjes zuivel. Melk, yoghurt of een stukje kaas, restjesdag is vanaf nu gevarieerder dan ooit. En sowieso goed voor het milieu. Probeer gerust enkele snacks of dranken klaar te maken met je klas!
- … melkveehouders sterk inzetten op gezonde en gelukkige koeien? Naast de wettelijke maatregelen, leveren melkveehouders nog heel wat inspanningen om de standaard voor dierenwelzijn bij de hoogste in de wereld te krijgen. Hebben jouw leerlingen al van initiatieven gehoord zoals koeborstels en melkrobots?
- … er een podcast rond zuivel bestaat? ‘De Zuivele Waarheid’ geeft in vijf afleveringen een eerlijke en actuele kijk op de melkveehouderij in België. Is melk écht wel goed voor je gezondheid? Wat is de impact van de zuivelproductie op het milieu? Horen koeien in de wei thuis of in de stal? Wetenschappers, voedingsdeskundigen en melkveehouders gaan in gesprek. Ideale thema’s om met de leerlingen van de derde graad over te debatteren.
- … melk een hele weg aflegt van koe tot glas? Via ‘Alles over Zuivel’ kan je de weg volgen die melkproducten afleggen voor ze in de koelkast terechtkomen.
- … melk veel meer is dan louter een bron van calcium? Check via de voedingsinfo van NICE de voedingswaarde van melk, de vele voordelen voor jong en oud en de verschillen tussen koemelk en melk van andere dieren.
- … sommige melkproducten gezonder zijn dan andere? Leer meer over de verschillende types melkproducten – en plantaardige alternatieven – via de site van Gezond Leven.
- … er leuk lesmateriaal rond gezonde voeding bestaat? Intussen is de spelkoffer Het Land van Calcimus een klassieker in lagere scholen, met vragen en raadsels om het geheime land van de bottenkoning te bereiken. En misschien kunnen alle klasgenoten ook het Smulvriendenboekje invullen? Te vinden in ‘Gezond gebeten voor Yummies’ met info, weetjes, spelletjes en kindvriendelijke recepten voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.