Lekkere én haalbare lunchbox-receptjes
Voor de lancering van Oog voor Lekkers schooljaar 2019-2020 deelde Sofie Dumont met veel enthousiasme enkele tips & tricks voor een leuke én lekkere ‘brooddoos’. “Ouders zitten nog vaak om inspiratie verlegen als het op de dagelijkse brooddoos aankomt. Of ze hebben ’s morgens geen tijd om groenten te snijden en fruit te schillen. Heel begrijpelijk allemaal. Daarom ben ik zelf ook fan van makkelijke receptjes die je op voorhand kan maken (lacht).”
En het mag gezegd: de broodrolletjes met kleurrijke groenten vielen in de smaak, net zoals de cheesy boterham met omelet en fruitknijpzakje, de broccolispread en de kidsproof humus.
Broodrolletjes met kleurige groenten
INGREDIËNTEN
- 3 sneetjes bruin brood
- 2 el zachte verse geitenkaas
- 1 stukje komkommer
- 1 stukje gele paprika
- 1 stukje rode paprika
- stukjes seizoensfruit
BEREIDINGSWIJZE BROODROLLETJES
- Was de groenten grondig.
- Rol een boterham plat met een deegrol (dit vergemakkelijkt het oprollen), snij de korsten eraf
en smeer in met geitenkaas. Snij een komkommer in balkjes,
leg die onderaan op de hele lengte van de boterham en rol op. - Snij het rolletje in twee. Je bekomt een soort maki.
- Voor de andere rolletjes neem je als groentenstaafje rode paprika en gele paprika.
- Schik ze in de brooddoos.
BEREIDINGSWIJZE EXTRA PORTIE FRUIT
Snij het fruit in kubussen en schik in de brooddoos.
Wil je dit recept afprinten? Download het dan hier.
Boterham beleg: amandelboter & kids proof humus
INGREDIËNTEN BELEG
- 400 g geroosterde gepelde amandelen
- 1 blik kikkererwten
- 2 el amandelboter
- 6 el zachte olijfolie
- sap van 2 citroenen
- snuifje zout
- 1 kl lookpoeder
BEREIDINGSWIJZE
Zelfgemaakte amandelboter
- Laat amandelen 15 min cutteren tot een gladde pasta, schraap af en toe bij.
- Bewaar in een pot in de koelkast.
Kids proof kikkererwten humus
- Mix alle ingrediënten gedurende 3 minuten in de blender, tot een gladde massa.
- Bewaar in de koelkast in een gesloten pot.
- Serveer met wortel, selder of appelstukjes…
Adult versie
Schep in een schaaltje met extra olijfolie, verse kruiden, wat komijnzaad, dukah, sumak … of wat je lust!
Wil je dit recept afprinten? Download het dan hier.
Cheesy boterham met omelet & fruitknijpzakje
INGREDIËNTEN BOTERHAM
- 1 scheutje olijfolie
- 1 ei
- 2 bruine boterhammen
- 1 sneetje jonge kaas
- paar schijfjes gele, oranje en paarse wortels
- 1 blad spitskool
INGREDIËNTEN KNIJPZAKJE
- 2 el appelmoes
- 2 el diepvriesframbozen
BEREIDINGSWIJZE BOTERHAM
- Kluts een eitje in een kommetje.
- Bak het geklutst eitje met olijfolie in een kleine steelpan.
- Plooi de omelet met een schijfje kaas tussen twee sneetjes brood.
- Snij in driehoekjes en schik in de brooddoos.
EEN EXTRA PORTIE GROENTJES EN FRUIT
- Haal met een hartjesvorm hartjes uit een blad spitskool. Een andere leuke vorm is even goed.
- Maak een regenboogwortel met schijfjes gekleurde wortels om extra ruimte op te vullen.
- Plet de frambozen onder de appelmoes.
- Vul een hervulbaar knijpzakje met de compote van appelmoes en frambozen.
Wil je dit recept afprinten? Download het dan hier.
Bruin brood met kaas en broccolispread
INGREDIËNTEN
- enkele kerstomaatjes
- enkele geschilde komkommerschijfjes
- 1 gekookt broccoliroosje
- 2 eetlepels roomkaas
- 2 sneden bruin brood
- 1 sneetje kaas (Oud Brugge, Nazareth,...)
BEREIDINGSWIJZE
- Plet de broccoli en meng met de roomkaas.
- Besmeer de boterham met de spread.
- Leg de kaas op de broccolispread.
Wil je dit recept afprinten? Download het dan hier.
Terug naar school of het werk? Vergeet je gezonde lunch niet!