Over het project
Met dit initiatief willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten promoten bij kleuters, leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en secundair onderwijs, zowel op school als thuis.
Jong geleerd is oud gedaan
Fruit, groenten en melk: iedereen wéét dat ze ideaal zijn als tussendoortjes en horen bij een evenwichtig voedingspatroon. Een gezond voedingsbeleid op school zal de leerlingen helpen gezonde keuzes te maken.
In het monitoringsrapport 'Gezonde dranken en tussendoortjesbeleid" van Gezond Leven van 2021 wordt een positieve evolutie geobserveerd, maar er is nog groeimarge om gezonde tussendoortjes bij alle Vlaamse basisscholen een dagelijkse gewoonte te maken. Het is daar dat Oog voor Lekkers graag haar steentje in wil bijdragen.
Het principe is eenvoudig
Eén dag in de week smullen de leerlingen samen van een lekker gezond tussendoortje op school. Dat kan (biologisch) fruit/groente zijn en/of een (biologisch) fris glaasje melk. Voor melk worden tot maximum drie porties per week gesubsidieerd. Voor scholen, leerkrachten en ouders - die sowieso een voorbeeldfunctie vervullen - is dit meteen ook het perfecte aanknopingspunt om met kinderen te praten over een gezond dagelijks eetpatroon.
Minstens één dag in de week smullen de leerlingen samen van een lekker gezond tussendoortje op school. Dat kan een stukje (biologische) fruit/groente zijn en/of een fris (biologisch) glaasje melk. Voor melk worden tot maximum drie porties per week gesubsidieerd. De melk mag als tussendoortje gedronken worden, maar ook tijdens de middagmaaltijd worden aangeboden op voorwaarde dat ze voldoet aan al de volgende voorwaarden:
- ze wordt niet gebruikt in de bereiding van de schoolmaaltijden;
- ze wordt niet gebruikt om producten te vervangen die deel uitmaken van de schoolmaaltijden waarvoor een financiële bijdrage is ontvangen door de school. Dit geldt niet als de school de schoolmaaltijd gratis distribueert.
Voor scholen, leerkrachten en ouders - die sowieso een voorbeeldfunctie vervullen - is dit meteen ook het perfecte aanknopingspunt om met kinderen te praten over een gezond dagelijks eetpatroon.
Financiële tegemoetkoming
Het goede nieuws is dat de Vlaamse overheid je hierin graag steunt. Daarom voorzien we voor alle Vlaamse basisscholen (kleuter, lager en buitengewoon) én buitengewoon secundaire scholen een Vlaams-Europese subsidie; om gedurende 2 x 10 weken fruit, groenten en/of melk aan te bieden. Want gezonde keuzes maken zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn! Voor het secundair onderwijs is er Snack&Chill van Gezond Leven.