Welke producten worden gesubsidieerd?
De nadruk ligt op gezonde, lokale en seizoensgebonden producten:
- Verse, al dan niet biologische, groenten en fruit, bij voorkeur met voldoende afwisseling volgens de seizoenskalender: ze leveren energie en essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
- Volle en halfvolle, al dan niet biologische melk (ook lactosevrij) zonder toevoeging van suiker, zoetstoffen, zout, vetten of additieven (E620 tot E650): het is een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen waaronder calcium.
- Gearomatiseerde melk zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen, zout, vetten of additieven (E620 tot E650): Bevat enkel de van nature aanwezige suiker in de melk.
Volgende producten komen niet in aanmerking voor de subsidie:
- Fruitsappen en smoothies: ze bevatten minder vezels en meer suikers dan vers fruit. Bovendien geven ze minder snel een voldaan gevoel.
- Water.
- Gedroogd fruit en noten.
- Yoghurt en melkvarianten met suiker of zoetstoffen.
Als school kan je ervoor kiezen om een subsidie aan te vragen voor slechts één van de productgroepen (groenten/fruit OF melk) of voor allebei. Vanaf schooljaar 2022-2023 kun je als school bovendien kiezen om biologische fruit/groenten en/ of biologische melk te verdelen. Dat beslis je helemaal zelf!
Opgelet: als je er voor kiest om biologische producten te verdelen, doe dit dan gedurende de volledige periode (10 weken) om in aanmerking te komen voor de verhoogde portieprijs. Zo niet valt de subsidie terug op de gewone portieprijs.