Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe ouders betrekken bij het project?

Ouders vervullen een voorbeeldfunctie voor kinderen. Bovendien bepalen zij meestal wat hun oogappels eten en wat ze meenemen naar school als tussendoortje. Om Oog voor Lekkers écht te laten slagen, is het van het grootste belang om de ouders actief te betrekken. Alleen zo ontstaat er een duurzame gedragsverandering en wordt het gezondere eetpatroon niet alleen op school, maar ook thuis aangehouden. We geven je graag enkele tips!

 

Informeer de ouders

Hoe beter de communicatie, hoe meer kans op succes. Informeer de ouders meteen bij de start van het nieuwe schooljaar over het project. Hieronder enkele handige links.

 

Spreek de ouders persoonlijk aan

Geef niet alleen een brief mee met de leerlingen, maar licht het project ook mondeling toe. Zo komt de boodschap bij de ouders nog krachtiger en duidelijker over. Spreek erover tijdens de inschrijving van de leerling, tijdens de ouderavond of een infomoment, aan de schoolpoort, … Er is vast wel een gepast moment om Oog voor Lekkers even aan te kaarten.

 

Wees creatief

Er zijn 101 leuke manieren om de ouders op de hoogte te brengen van het project:

  • Afhankelijk van de leeftijd kan je de leerlingen aansporen om hun ouders zelf te informeren. Geef hen iets tastbaars mee naar huis om het gesprek op gang te brengen, bv. een bladwijzer in de vorm van een stuk fruit/groente of een brikje melk.
  • Bij de start van het project kan je de leerlingen een stuk fruit/groente of een brikje melk meegeven met een infokaartje eraan.
  • Organiseer op school activiteiten rond groenten, fruit en/of melk en beloon elke leerling na afloop met een medaille om thuis mee te pronken.
  • Organiseer een infoavond voor ouders. Via de voordracht 'Gezond opgroeien' ontvang je meer informatie over gezond eten bij kinderen.

 

Laat de ouders meehelpen

Mobiliseer de (groot)ouders om de handen uit de mouwen te komen steken tijdens het fruit-, groente- of melkmoment op school. Als ‘schil- en schenkouders’ kunnen ze actief helpen bij het wassen, schillen, snijden, verdelen en uitschenken. Dat kan wekelijks, maar ook enkel op speciale dagen.

 

Op zoek naar nog meer inspiratie?

In het inspiratieboekje vind je heel wat extra tips en tricks!