Oog voor Lekkers heeft niets dan voordelen
Er zijn heel wat goede redenen om gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten en melk te promoten op school.
Een gezond voedingspatroon is de basis van alles
Fruit, groenten en melk staan op een belangrijke plaats in de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen en hebben een gunstig effect op onze gezondheid. Door ze regelmatig te eten, leren kinderen een belangrijke gezonde gewoonte aan waarvan ze levenslang de vruchten plukken.
Meer concentratie in de klas
Een tussendoortje helpt kinderen om hun energie-inname te spreiden over de dag. Tussen het ontbijt en het middagmaal, en in de loop van de namiddag zijn goede momenten om te smullen van fruit, groenten en melk. Bovendien houdt zo’n gezond tussendoortje de concentratie op peil waardoor leerlingen ook minder prikkelbaar of onrustig zijn in de klas.
Zien eten, doet eten
Door een grote variëteit aan fruit, groenten en melkproducten aan te bieden - ook minder traditionele soorten - leren kinderen nieuwe smaken ontdekken. Ze proeven in groep van het onbekende en kunnen ervaringen uitwisselen tijdens een gezamenlijk klasmoment. Leerlingen met migratie-achtergrond krijgen zo ook de kans om te praten over voeding die in hun cultuur ‘gewoon’ is, wat een positief effect heeft op hun eigenwaarde en de culturele kennis in de klas.
We moedigen de juf, meester of directeur ook aan om zelf fruit, groenten en melk te consumeren in het bijzijn van de kinderen. Hou er wel rekening mee dat de producten voor de leerkracht of de directie niet in aanmerking komen voor de subsidie.
Positieve effecten, ook thuis!
Het project zorgt ervoor dat kinderen thuis ook meer bereid zijn om iets nieuws te proeven. Hun positieve ervaringen en reacties kunnen ouders stimuleren om na de subsidieperiode vaker een gevarieerd - en minder traditioneel - aanbod aan fruit, groenten en melk te blijven aanbieden. Niet alleen thuis, maar ook door een gezond tussendoortje mee te geven in de boekentas voor op school.
De subsidieperiode werkt drempelverlagend
Neem je als school deel aan Oog voor Lekkers, dan krijg je dankzij de subsidie de kans om gemakkelijker:
- een volwaardig gezondheidsbeleid uit te bouwen.
- andere gezonde zaken te promoten op een geloofwaardige manier (bv. geen gesuikerde dranken op school).
- alle leerlingen te betrekken.
- de factuur voor de ouders te beperken. Gaven ze in het verleden aan niet te kunnen/willen betalen voor een abonnement omdat ze de financiële mogelijkheid niet hebben of omdat het kind het niet wil (“Mijn kind eet geen fruit, dus ik ga geen abonnement betalen”), dan valt deze drempel nu weg.