Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezonde voeding op school, coronaproof!

gezond

Heel wat scholen leveren al jaren inspanningen om gezonde gewoontes te promoten… en het zou natuurlijk zonde zijn om die inzet terug te schroeven. Want corona hoeft echt geen roet in het eten te gooien! Met respect voor de opgelegde strengere maatregelen, kan je als school een gezonde leefstijl blijven stimuleren. Oog voor Lekkers reikt alvast enkele handige tips aan:

  • Blijf kinderen, jongeren en ouders aanmoedigen om fruit mee te nemen naar school.
  • Gesneden fruit in een doosje is net zo veilig als een verpakte koek.
  • Schaf de wekelijkse gezonde tussendoortjes of andere gezonde schoolmaaltijden niet af, als de kleurcode van dat moment het aanbieden van maaltijden op school toelaat. Breng veiligheidslinten of looplijnen aan die de leerlingen veilig naar het eten ‘leiden’.
  • Voor de wekelijkse gezonde tussendoortjes van Oog voor Lekkers: was altijd de handen voor je fruit en groenten snijdt of eet. Laat enkel de leerkrachten fruit, groenten en melk (veilig) verdelen, zodat de leerlingen enkel hun eigen portie aanraken. Spreek ook met de kinderen af dat ze onderling geen bekers of bordjes mogen wisselen of doorgeven aan elkaar.
  • Laat leerlingen in de eetzaal lunchen, als de kleurcode dat niet verbiedt. De inrichting van de refter nodigt meer uit om te eten dan het klaslokaal waar ze al de hele dag vertoeven.
  • Verbied kinderen niet om hun drinkbus mee te nemen, maar neem andere maatregelen. Ontsmet het waterfonteintje bv. regelmatig en waak erover dat ze de drinkbus niet tegen het kraantje houden. Zo kunnen leerlingen nog altijd op elk moment van de dag water drinken.