Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie melkmomenten per week

2 kinderen drinken melk

Vanaf dit schooljaar kunnen scholen ook voor drie melkmomenten per week kiezen. Melk past dan ook perfect in een gezond voedingspatroon, al krijgt melk het vaak te verduren in de media. Compleet onterecht, weet Theo Niewold, hoogleraar voeding en gezondheid aan de KU Leuven. “Melk is prima voor opgroeiende kinderen. Voor kleuters mag dat zelfs volle melk zijn, geen probleem. Melk zit bomvol eiwitten die gemakkelijk verteren en omvat daarnaast vetten, vitamines, mineralen... Stuk voor stuk voedingsstoffen die kinderen nodig hebben.

Hoeveel glazen melk mag een kind per dag eigenlijk drinken? Niewold: “De BMI van je kind berekenen om te bepalen hoeveel hij of zij mag eten of drinken, is helemaal niet nodig. Observeer gewoon. Als je dochter veel sport bijvoorbeeld, dan mag ze in verhouding meer eten dan je zoon die vooral in de zetel hangt. Dat geldt trouwens ook voor ons, volwassenen. We eten vaak alsof we nog de hele dag op het land zitten te spitten, maar dat is natuurlijk niet zo. Daarom moeten we onze porties terugbrengen en eerlijker afstemmen op onze levensstijl. Gezond eten is gevarieerd eten… maar ook niet te veel eten. Twee glazen melk per dag is een goed gemiddelde voor fysiek actieve kinderen in de groei.

Scholen die melk verdelen als gezond tussendoortje – ongeacht of je nu wekelijks één of drie melkmomenten inlast –, krijgen binnenkort gratis melkbekers geleverd op school. Gemakkelijk én milieuvriendelijk, want deze bekers kan je hergebruiken.