Overslaan en naar de inhoud gaan

Complimenten zijn gezond

goed gedaan
Goed gedaan. Dikke duim. Echt moedig van je… Van een oprecht complimentje krijgen we allemaal een goed gevoel. Meer nog, het versterkt ons zelfvertrouwen en doet ons groeien. Wist je dat leerlingen die worden aangemoedigd om zichzelf te zijn, zich beter in hun vel voelen in de klas?

Reden genoeg voor Oog voor Lekkers om gezonde & gelukkige ideeën te delen voor een nóg warmere
klasomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn. Enkele suggesties van Gezond Leven om met complimenten aan de slag te gaan in de klas:

  • Complimentenposter: maak er eentje voor elke leerling. Motiveer je klas om op regelmatige tijdstippen complimenten op elkaars poster te schrijven, kleven, tekenen…
  • Complimentenspaarpot: elke leerling heeft een eigen ‘spaarpot’ waarin klasgenoten kleine briefjes met complimenten kunnen steken.
  • Complimentenrondje: op het einde van de dag geeft elke leerling een compliment aan zijn of haar buur. Zo komt iedereen aan de beurt.
  • Complimentenkalender: maak een poster met leuke ‘reepjes’ complimenten die leerlingen en leerkrachten kunnen afscheuren en aan mekaar kunnen geven.

Afbeelding verwijderd.

Door samen met de leerlingen kleine gewoontes in de klas in te bouwen, kan je echt een groot verschil maken. Die kleine gewoontes zijn vaak heel simpel: oog hebben voor elkaars talenten, gevoelens en frustraties een plek geven, groeigerichte feedback geven… Het gaat erom dat leerlingen leren om zichzelf te aanvaarden en een positieve houding aannemen tegenover zichzelf – ook in relatie met anderen. Jezelf kunnen zijn is dan ook één van de drie blokken in de geluksdriehoek.

Andere kant-en-klare materialen waarmee je als klas ervoor kan zorgen dat iedereen ‘zichzelf kan zijn’:
LAGER ONDERWIJS

SECUNDAIR ONDERWIJS

Bron: gezondleven.be