Overslaan en naar de inhoud gaan

4 tips om je kind gevarieerd te leren eten

kikkerboterham
Net als leren slapen, spelen en studeren, is ook eten een leerproces dat heel wat geduld én tussenstappen vraagt. Klinisch psycholoog en gedragstherapeut An Vandeputte reikt je 4 concrete tips aan om je kind te leren gevarieerd te eten.
  1. Volg de normale groeitrein

"Kinderen ontwikkelen hun smaken niet allemaal tegelijk. Zo hebben ze een aangeboren voorkeur voor zoet en staan ze pas later open voor zuur of zout. Bitter is de laatste smaak die zich ontwikkelt en dat gebeurt pas rond de leeftijd van 11 jaar. Laat je kind af en toe al kennismaken met deze nieuwe smaken, maar dring ze zeker niet op. Belangrijker is om de normale groeitrein te volgen."

  1. Maak krokant plezant

Ook nieuwe texturen leert een kind in stapjes kennen: van vloeibaar over brokjes naar vast en krokant. En die laatste stap vraagt soms geduld. "Jonge kinderen kunnen haperen bij krokant, bijvoorbeeld rauwe groentjes. Dat geeft hen soms een vervelend gevoel in de keel. Als krokante voeding groeigericht een te grote stap is, kan je met tussenstappen werken: meng bijvoorbeeld wat (suikervrije) yoghurt onder de groentjes."

  1. Laat proeven, zonder te hoeven

Ook smaakvoorkeuren ontwikkelen vraagt geduld. “Vanaf 2,5 jaar komt een kind in de fase van neofobie, met een duidelijke afkeer voor alles wat nieuw is, de typische ‘bah’-fase. Heel wat ouders gaan dan een beetje druk zetten, maar dat doe je best niet. Weigeren om iets nieuws te leren eten, is een normale fase in de ontwikkeling. Probeer daarom je kind niet te verplichten om zijn bord leeg te eten, even proeven volstaat. Nieuwe groenten of een stuk fruit apart aanbieden, helpt soms ook.”

  1. Serveer ook eens spinnensoep of een kikkerboterham

“Kinderen staan open voor een wereld van fantasie en verbeelding. Zo willen ze vaak sneller proeven van een kikkerboterham of spinnensoep. Eigenlijk moeten kinderen tot tien keer proeven voor ze een nieuwe smaak leren appreciëren, dus bied herhaaldelijk aan. Probeer dat altijd rustig te doen, zonder een spanningsveld te creëren.” Zo zullen de allerkleinsten toch eens van de spinnetjes… euh, spruitjes proeven.